Известие

Collapse
No announcement yet.

Как да използваме максимално климата в жегите?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Гледам по-нагоре е писано , че на включен климатик дава същия разход и като се кара без него колата. Някой друг да е засичал с/без климатик? Че тя сега си гори като ламя .
    Alfa Romeo 156 2.0 TS `99 V3 | BN RICH/DISTINTIVE | Remapped by O.E.Motorsport., Eibach Black Springs, 17'' Rims, V6 Intake mod, Denso Iridium spark plugs, Lighten pulley crank

Comment

Според мои скромни наблюдения с включен климатик ми се вдига разхода поне с 1литър, да не кажа 1,5л на 100км в ГРАДА!!! За извънградско почти не усещам много покачване на разхода ( максимум 0,5л нагоре ), тъй като си я карам колата в обороти и не се мъчи в ниските...
      Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
      Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

климатика изкючва при определоно натоварване
        мързи ме да ви вадя точните стойности а и не мисля че някой реално го вълнуват
        колкото е по малък мотора/респективно по-нисък въртящ момент толкова повече се вдига разхода като се включи климатика
        на голям дизелов мотор тази разлика обаче е пренбрежимо малка
        Не о хлѣбѣ единѣмъ живъ будетъ человѣкъ

Comment

Първоначално публикувано от digitalundgrd Покажи съобщение
          Според мои скромни наблюдения с включен климатик ми се вдига разхода поне с 1литър, да не кажа 1,5л на 100км в ГРАДА!!! За извънградско почти не усещам много покачване на разхода ( максимум 0,5л нагоре ), тъй като си я карам колата в обороти и не се мъчи в ниските...
          Е сега, 100 км. градско са 5 часа работа на компресора, а 100 км. извънградско са 30-40 минути с нашите изтребители...
          2014: Deutschland über alles

Comment

Колкото и да не върви, и да дига разхода климатроника- предпочитам да съм на по-хладно, от колкото изпотен и спестил 2лв.
            156 TS
            ex. Spider TS

Comment

Много полезна тема, докато духа студено климатика няма да го пипам, макар, че ми тече фреон...

Иначе в града отначало докато заработи и стане хладно в колата спъва вървежа, не знам дали е така, но след това вече не го усещам, че е включен, дали свиквам или наистина не товари толкова, извън градско е много приятно, найстина когато правиш изприварвания се съобразяваш, че работи, една идея като цяло е по-бавна, поне при мен 2.0 155коня

Ще засека разхода как е, просто сега не мога да карам на климатик сутрин или вечер, иначе си представям на 2.0 как влияе, а какво остава за 1.8 или 1.6...
              Last edited by raiders; d.m.y г., 12:00.
              sigpic
              ex Аlfa Romeo 156 2.0 16V TWIN SPARK mod '99 замина...
              0889 636 093

Comment

Първоначално публикувано от търтей Покажи съобщение
                Е въртящ момент при ниски обороти и бензин не са много съвместими
                еле па твинспарк фиатск
                еле па ела виж моя в ниските как е
                и после приказвай ...

по темата :
                имам наблюдение и на бензиновия и на дизеловия
                че при и двата спъват в по-високите скорости осезаемо
                аз лично го ползвам винаги на около 24 градуса студено
                заради бронхита ми ама като цяло избягвам да го включвам
                освен ако не съм тръгнал на дълъг път
                иначе по въпроса за локалната циркулация не съм особено сигурен
                ама се ми се струва че прекалено изсушава въздуха .. а това не е гот
                Last edited by DiStefano; d.m.y г., 20:46.
                Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm 210 кавала ... и малко отгоре
                Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW .. бързият влак
                Renault Clio DCi 2018 .. без коментар .. да е щастлива жената

Comment

Първоначално публикувано от DiStefano Покажи съобщение
                  ...
                  иначе по въпроса за локалната циркулация не съм особено сигурен
                  ама се ми се струва че прекалено изсушава въздуха .. а това не е гот
                  Специално за тука (около морето) е добре дошло това изсушаване, щото въздухът си е прекалено влажен и без това
                  _______
                  146 JTD - ex
                  Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Първоначално публикувано от Dodo 155 Покажи съобщение

Ако зададете на климата да направи 16-17 градуса вътре и колата е тъмна, няма да изключи компресора никога! Личен опит. Следва висок разход, липса на вървеж и т.н. В противен случай слагайте на 22-24 със затворена клапа и много по-бързо ще темперира колата, както и няма да се товари постоянно.

Моят климатроник го държа на 22 градуса и когато стане топло - след 11/12 часа, пускам климатика.
                    Днес се придържах точно по обяснението на Додо....И о ЧУДО, колата се охлади доста бързичко, и не се спъна, както обикновенно....Само в началото (5мин) беше леко по-мудна, докато охлади....Явно наистина, ако дадем на градуси под 20, компресора бая ще има да се къса да работи....Затворих и клапата и всичко беше ОК
                    Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
                    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

Първоначално публикувано от digitalundgrd Покажи съобщение
                      Днес се придържах точно по обяснението на Додо....И о ЧУДО, колата се охлади доста бързичко, и не се спъна, както обикновенно....Само в началото (5мин) беше леко по-мудна, докато охлади....Явно наистина, ако дадем на градуси под 20, компресора бая ще има да се къса да работи....Затворих и клапата и всичко беше ОК
                      Нали видя вчера в джипа колко хладно беше, а температурата е на 22
                      Същото се получава и в помощение на сграда. Някои колеги пускат клмата на 16 и чакат да ги направи, а компресора само се мъчи.
                      Аз го слагам на 24 (сутринта) и 22 (по обяд) и целият ден е супер приятно - нито се потиш, нито ти е студено
                      С климатроник нещата са още по-добри, защото не набива духалката на макс, за да ти прохлади мозъка

п.с. Клапата задължително да е затворена, докато не охлади, защото иначе вкарва горещ въздух отвън, който изстудява, а не обратното.
                      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Dodo 155 Покажи съобщение

п.с. Клапата задължително да е затворена, докато не охлади, защото иначе вкарва горещ въздух отвън, който изстудява, а не обратното.
                        Това не го разбрах, честно. Разяснете, моля.
                        Alfa Romeo 164 SUPER T. Spark /Base '95/ - gone for parts;
                        Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Това ясно, ама какво вкарва, какво изстудява и кое е обратното?
                          Alfa Romeo 164 SUPER T. Spark /Base '95/ - gone for parts;
                          Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Абе клапата затворена значи да циркулира само въздуха вътре. На средната врътка бутончето да свети. Иначе вкарва топлия въздух от вън и температурата в купето се понижава много по трудно. А така като циркулира само вътрения въздух се охлажда много по-бързо.

И аз практикувам тази стратегия. Слагам на 23 градуса и да циркулира в купето и за 2 км разстояние в купето вече се живее.

Много важно е дупката на термодатчика в централната конзола да се проверява и чисти от праха влязал там. Аз с прахосмукачката го издърпвам ако видя, че се затлачва.

Между другото имам много готини спрейчета за дезинфекция и почистване на изпарителя на климатика. Едното е на спиртна основа. Първо се пръска във въздуховода преди след филтъра на купето. После с другия спрей (той има една дълга сламка на него се бърка през духалките и се стига до изарителя) се напръсква обилно изпарителя за премахване на миризмите и мухала.

Държи цяло лято. Мой близък има сервиз за климатици и ако някой има желание да ги пробва мога да го питам за цена.

Също и флакони за зареждане на климатици. 700 гр. фреон 134а + лепило за запушване на дупки по системата + масло за компресора в 1. Има и такива от 100 грама лепило и масло. Флакона си има щуцер бърза връзка. Щраква се на щуцера на климатика пали се колата и той си изсмуква всичко от флакончето.

Вече на много коли е слагал такива включително и на моята и от миналото лято до сега и грам фреон не е изпуснал. Вчера теглихме с кантара количеството в системата.

Ако има желаещи цените са хубави. Флаконите са на Кастрол.
                            Last edited by oem; d.m.y г., 14:32.
                            Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine

Comment

Първоначално публикувано от didod Покажи съобщение
                              Когато пуснеш климатика, трябва да затвориш клапата, която вкарва въздух отвън. Целта е да върти въздуха вътре, докато стигне зададената температура. Така става по-бързо, иначе постоянно вкарваш топъл (отвън) въздух и компресора бичи като ненормален.
                              При климатроника няма подобен казус, защото "той" избира тази опция и затваря автоматично клапата. При него само задаваш градуси и
                              sigpic

Comment

Първоначално публикувано от didod Покажи съобщение
                                Все едно, в къщи да си пуснеш климатика и да отвориш широко вратите и прозорците на помещението

Comment

Working...
                                X